Közel 14 ezer vidéki szálláshely felújítása kezdődhet meg

A másfél hónapos időszakban több mint 16 ezer vidéki szálláshely pályázott, közülük 13 471 szálláshely kaphat augusztus folyamán szobánként egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, összesen mintegy 45 milliárd forintot a kormánytól.

A július 15-én lezárult pályázaton kizárólag a vidéki szálláshelyek indulhattak, a konstrukció egyszerűsített eljárásban biztosít fejlesztési lehetőséget minden, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (Ntak) regisztrált magán-, és egyéb szálláshely üzemeltetőnek.

A pályázatokban vállalt fejlesztést, beruházást a kedvezményezetteknek legkésőbb idén év végéig kell befejezniük.

A támogatásból a vidéki szálláshelyek szobáinak mintegy 40 százalékát újítják fel, így több mint 62 ezer szoba várja majd a magyarokat és külföldieket megszépülve.

A forrásból bármilyen korszerűsítésre lehet költeni: bútorcserére, napelemre, vagy lehet bővíteni, szaunát, medencét építeni, egyedül forgóeszközt nem lehet vásárolni.

A vidéki Magyarországon 19 883 egyéb-, és magánszálláshely működött 2019-ben. A Kisfaludy-programmal ötezer új ilyen szálláshelyet regisztráltak vidéken az Ntak rendszerbe, azaz “vált láthatóvá”, ami szintén az ágazat fejlesztését segíti, mivel a támogatás okán így már csaknem 25 ezer magán és egyéb szálláshely működik Magyarországon.

A kormány 2017-ben indította el a Kisfaludy-programot, ebből nagyjából 300 milliárd forintos keretösszeg célozta a vidéki szálláshelyek megújítását. A Kisfaludy-programmal már több száz vidéki panzió újult meg, idén további több száz panzió felújítása fejeződik be, valamint több tucat szálloda újult meg.

A vidéki Magyarországon a Kisfaludy-program különböző szálláshely-fejlesztési pályázatain eddig 295 milliárd forintot használtak fel a szálláshely-kínálat megújítására. Ebből nagyjából 200 milliárd forint az állami támogatás, a régiónként eltérő önerő mértéke pedig több mint 100 milliárd forint, amit a vidéki szállodák, panziók, magánszálláshelyek költenek el fejlesztésekre.

A kempingek fejlesztése még hátravan a Kisfaludy-programból, ezt 5 milliárd forint keretösszeggel még az idén kiírják, néhány hónapon belül. Egyszerűsített elszámolás vonatkozik a pályázati források felhasználására, az MTÜ szúrópróbaszerű ellenőrzést tart a megvalósítást követően.

A cikk forrása: www.origo.hu