KKV kapacitásbővítő támogatás

A munkavállalói létszám növelése és a kapacitások bővítése céljából vissza nem térítendő uniós támogatásra pályázhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások 13,7 milliárd forintos keretösszeg erejéig.

A GINOP-5.3.17-21 kódszámú „KKV kapacitásbővítő támogatás” című pályázat 2021.09.27-én nyílt meg, a keret kimerüléséig, de legkésőbb év végéig lesz nyitva.

A kormány ezzel a bértámogatási konstrukcióval a járvány okozta első sokk utáni alkalmazkodáshoz kíván segítséget nyújtani a mikro-, kis- és középvállalkozások számára munkahelyteremtést célzó támogatás által.

A pályázat főbb feltételei itt érhetők el, a kapcsolódó dokumentumok pedig itt.

A kiírás fontosabb paraméterei:

  • A forrásokat azok a kkv-k igényelhetik, amelyek Magyarország kevésbé fejlett régióiban, vagyis Budapesten és Pest megyén kívül működnek.
  • A támogatás azok a cégeket illeti meg, amelyek vállalják, hogy működő vagy újonnan létrehozott telephelyükön legalább 3, legfeljebb 25 dolgozóval bővítik a foglalkoztatottak létszámát augusztushoz képest.
  • Egy munkavállalóra maximum 4 millió forintot igényelhetnek a  vállalkozások. A munkavállaló bérköltségét 8 hónapig finanszírozzák a program keretében, de a társaságnak vállalnia kell, hogy még további 8 hónapig foglalkoztatja a pályázat segítségével felvett dolgozókat. A támogatás maximum bruttó 309 ezer forint havi jövedelmet és az ahhoz kapcsolódó szociális hozzájárulási adót fedezi.
  • A vállalkozás a bérköltség 30 százalékának megfelelő összeget fordíthatja eszközbeszerzésre, immateriális javakra. Amennyiben a pályázat segítségével alkalmazott új munkaerő regisztrált álláskereső, az átalány 35 százalékra, bizonyos esetekben 40 százalékra emelkedik.
  • A program 4000 embernek segíthet a munkába állásban.

A bértámogatás 60 százalékát előlegként megkapja a vállalkozás, az elbírálást követően gyakorlatilag azonnal.

A benyújtott kérelmeket maximum 60 napon belül feldolgozzák. A nyertes pályázónak 90 napja van új munkavállalót felvenni; ennek igazolását követően a megítélt bértámogatás fennmaradó részéhez is hozzájuthat.

A hír forrása: https://www.portfolio.hu/