Itt a régóta várt bejelentés az uniós forrásokról

Az uniós forrásokért felelős Területfejlesztési Miniszteri Kabinet ismertette a fejlesztéspolitika 2023-ra tervezett menetrendjét.  Már több mint 9000 támogatói szerződést megkötöttek 1300 milliárd forint értékben, a folytatásban pedig önkormányzati felhívások éppúgy megjelennek, mint a vállalkozások számára foglalkoztatási, illetve technológiafejlesztési pályázatok. Igaz, az utóbbi konstrukciók csak 2023 végén, 2024 elején várhatók. 

Uniós pályázati menetrend

Már az idei évet megelőzően is számos felhívást megjelentettek a hazai költségvetés előfinanszírozásával a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Pluszban (GINOP Plusz), valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) esetében. Ennek eredményeként többek között

  • gazdaságfejlesztési,
  • turisztikai,
  • energiahatékonysági,
  • egészségügyi és szociális infrastrukturális,
  • városrehabilitációt elősegítő beruházás kapott már támogatást.

A TFM összesítése szerint több mint 9000 darab szerződést kötöttek már a projektgazdákkal, a leszerződött támogatás összege meghaladja az 1300 milliárd forintot, a kifizetett támogatásé pedig a 900 milliárdot. „Ezen felül a Helyreállítási Tervben szereplő intézkedésekhez és reformokhoz kapcsolódóan 32 darab pályázati felhívás jelent meg több mint 1000 milliárd forint keretösszeggel, és több mint ötezer projekt kapott támogatást.

A következő fél évben a Helyreállítási Terv felhívásainak, valamint a Digitális Megújulás Operatív Program Plusz (DIMOP Plusz) kiemelt felhívások megjelentetésére koncentrálnak. Példaként említették a napokban megnyílt, a Helyreállítási Tervben foglalt bölcsődefejlesztési program újabb, harmadik szakaszát, a 7,4 milliárd forint keretösszegű felhívásra a 3000 fő alatti települések pályázatait várják május 2-ig.

Technológiafejlesztés: 2023 vége, 2024 eleje

Az idén várható felhívások közül a terveink szerint az önkormányzatok számára számos további fejlesztési területen lesznek elérhetőek pályázatok a TOP Pluszban. A GINOP Pluszban előreláthatóan nyárig jelenhetnek majd meg a foglalkoztatási célú felhívások, valamint folytatjuk a kkv-k technológiafejlesztésének támogatását, ez utóbbi pályázatok előkészítése 2023 második félévében megkezdődik, amelynek eredményeként 2023 végén, 2024 elején várhatóak a következő konstrukciók.

AZ ENERGETIKAI FEJLESZTÉSEKET A HELYREÁLLÍTÁSI TERV MELLETT A KÖRNYEZETI ÉS ENERGIAHATÉKONYSÁGI OPERATÍV PROGRAM PLUSZ (KEHOP PLUSZ) FINANSZÍROZZA A 2021–2027-ES IDŐSZAKBAN,
az őszi hónapokban lehet számítani az első energiahatékonysági pályázatokra. Megjelenés előtt a pályázati felhívások tervezetét közzéteszik és társadalmi egyeztetésre bocsátják.

Forrás: index.hu